Tabela Frankfurcka



Tabela_frankfurcka

Tabela Frankfurcka jest pewnym wyznacznikiem przy ustalaniu wysokości szkody poniesionej w związku z nieprawidłowym wykonaniem umowy przez organizatora turystyki. Poniżej w procentach są wartości wycieczki jakie mogą być należne poszkodowanym. Warto nadmienić, iż sądy polskie nie zawsze posiłkują się tabelą frankfurcką.

 

Tabela frankfurcka

 

I Noclegi

 

Różnica w odniesieniu do zarezerwowanego obiektu - 10 do 25

Różnica w miejscowym położeniu (odległość od plaży) – 5 do 15

Różnica w sposobie zakwaterowania w zarezerwowanym Hotelu  (hotel zamiast bungalowów, inne piętro) – 5 do 10

Różnica w rodzaju pokoi

a)         2-os. zamiast 1-os. - 20

b)         3-os. zamiast 1-os. - 25

c)         3-os. zamiast 2-os.- 20 do 25

d)         4-os. zamiast 2-os. – 20 do 30

Wady w wyposażeniu pokoju:

a)         za mała powierzchnia

b)         brak balkonu

c)         brak widoku na morze

d)         brak (własnej) łazienki /WC

e)         brak (własnego) WC

f)         brak (własnego) prysznica

g)         brak klimatyzacji

h)         brak radia/TV

i)          zbyt mała liczba mebli

j)          uszkodzenia (pęknięcia, wilgoć, itp.)

k)         robactwo

Awaria urządzeń zasilających

a)         toaleta - 15

b)         łazienka / bojler ciepłej wody - 15

c)         awaria prądu / gazu – 10 do 20

d)         woda - 10

e)         klimatyzacja – 10 do 20

f)         winda – 5 do 10

Obsługa

a)         całkowity brak - 25

b)         złe sprzątanie – 10 do 20

c)         niewystarczająca zmiana pościeli, ręczników – 5 do 10

Niedogodności

a)         hałas w dzień – 5 do 25

b)         hałas w nocy -10 do 40

c)         przykre zapachy – 5 do 15

Brak (potwierdzonych) czynników uzdrowiskowych (kąpiele termalne, masaże) – 20 do 40 w zależności od rodzaju potwierdzenia projektu (np. urlop uzdrowiskowy)

 

II

Wyżywienie

 

Całkowity brak-50

Wady treściowe

a)         monotonny jadłospis - 5

b)         niewystarczająca liczba ciepłych posiłków - 10

c)         zepsute (nie nadające się do spożycia) posiłki-20 do 30

 

Obsługa

a)         samoobsługa (zamiast kelnera) 10 do15

b)         długie czasy oczekiwania 5 do 15

c)         jedzenie zmianowe - 10

d)         zabrudzone stoły – 5 do 10

e)         zabrudzone naczynia, sztućce – 10 do 15

 

III Pozostałe

 

Brak basenu lub zabrudzony basen odkryty – 10 do 20

Brak basenu krytego

a)         w przypadku istniejącego basenu odkrytego - 10

b)         w przypadku braku basenu odkrytego -20

Brak sauny – 5

Brak kortu tenisowego – 5 do 10

Brak pola do mini golfa – 3 do 5

Brak szkoły żeglarskiej, szkoły surfingu, szkoły nurkowania – 5 do 10

Brak możliwości do jazdy konnej 5 do 10

Brak opieki nad dziećmi – 5 do 10

Brak możliwości kąpieli w morzu – 10 do 20 w zależności od opisu projektu i przewidywalnych rozbieżności

Zanieczyszczona plaża – 10 do 20

Brak leżaków plażowych, parasoli przeciwsłonecznych -5do 10

Brak snackbaru lub baru plażowego – do 5 w zależności od zastępczych możliwości

Brak plaży dla naturystów – 10 do 20

Brak restauracji lub supermarketu

a)         przy wyżywieniu w hotelu – do 5

b)         przy samodzielnym wyżywieniu – 10 do 20

c)         przy podróżach studyjnych  z naukowym przewodnictwem – 20 do 30

Brak instytucji rozrywkowych (dyskoteka, klub nocny, kino, animatorzy) – 5 do 15

Brak butików lub deptaków  - do 5

Brak wycieczek na ląd przy podróżach statkiem - Udziałowej ceny podróży na dzień wycieczki na ląd 20 - do 30

Brak pilota wycieczki

a)         zwykła organizacja – 0 do 15

b)         przy wycieczkach ze zwiedzaniem – 10 do 20

c)         przy podróżach studyjnych z naukowym przewodnictwem – 20 do 30

Strata czasu przez konieczna przeprowadzkę

a)         w tym samym hotelu – udziałowa cena podróży za ½ dnia

b)         do innego hotelu – udziałowa cena podróży za 1 dzień

 

 

 

IV Transport:

 

Odlot przesunięty w czasie o ponad 4 godziny – 5

Wady wyposażenia

a)         niższa klasa – 10 do 15

b)         znaczna rozbieżność od normalnego standardu – 5 do 10

Obsługa

a)         wyżywienie - 5

b)         brak powszechnej w danej klasie lotu rozrywki (radio, film, itd.) – 5

Zamiana środka transportu - Udziałowa cena podróży przypadająca na opóźnienie w transporcie

Brak transferu z lotniska (dworca) do hotelu -  Koszty zastępczego środka transportu.

 

 

Strona  Kancelarii Poznań na YouTube

 

Google+